Bruine bonensoep


Ingrediënten voor 4 grote kommen soep:
1 pot Hollandse bruine bonen (uitgelekt ± 500 gram)
1 prei in dunne ringen gesneden
2 rode puntpaprika's in blokjes van 1 cm
1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)
500 ml water
1 bouillonblokje
300 gram rundergehakt
2 middelgrote uien - gesnipperd
2x 1 el olijfolie
½  tl paprikapoeder
peper
zout

Bereiding:
Meng het gehakt met peper, zout en paprikapoeder en rol er niet al te kleine soepballetjes van.
Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie en braad de balletjes in 5 minuten rondom bruin. Zet daarna het vuur uit.

Verwarm nu in een grote pan de overige olijfolie en fruit de ui. Spoel de bruine bonen af onder de kraan en voeg ze toe aan de ui, samen met het water, het bouillonblokje en de tomatenpuree. Laat de bonen 5 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep daarna met een staafmixer. Het hoeft niet helemaal egaal glad te worden, je mag nog best een paar boontjes terugzien in de soep.

Zet de pan terug op het fornuis en voeg de paprika en de prei toe en doe ook de gehaktballetjes erbij. Laat de soep nog 5 minuten pruttelen. Voeg naar smaak nog extra peper of zout toe.